Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | september 17, 2011

Nej till nedskärningar i vården

På lördag den 17 september fylldes gatorna i tio städer över hela Sverige av demonstrationer mot nedskärningar inom vården. I Skene, en stad i Marks kommun som på senare år har blivit drabbad av stora nedskärningar inom vårdsektorn, deltog 65 personer som samlades under den självklara parollen ”NEJ till nedskärningar inom vården”.

20110917-210355.jpg

Demonstranterna samlades mitt på dagen för att sedan tillsammans tåga till lasarettet där fem personer skulle tala. Erkki Kuningas initiativtagare till demonstrationen i Mark var den första talaren och han berättade om hur situationen inom vården ser ut idag:
– Vi hade en bra och välfungerande vård i Skene förut, men det är borta idag. Vi vill ha tillbaka vården!
Erkki berättar även att han har kontaktat politiska partier, pressen och LO för att komma på demonstrationen och tala. Samtliga har lyst med sin frånvaro och trots att en politiker var på plats ville denne inte tala.

Den andra talaren var Mikael Ljungberg som pratade om nedskärningarnas konsekvenser inom psykiatrin:
– 2007 skröt regeringen om en nollvision för självmord. 2008 började utförsäkringarna och 2009 redovisade man 74 fler självmord.

Minela Mahmutovic från Rättvisepartiet Socialisterna talade om nedskärningar inom olika områden som Marks kommun har fått uppleva och hur det är högerpolitiken som ligger bakom dessa nedskärningar:
– Socialdemokraterna fattade beslut om flera nedskärningar när de ledde kommunen år 2009. Idag kommer återigen stora nedskärningar att ske – hela 50 miljoner ska år 2012 dras ner från kommunens verksamhet.

Torbjörn Hammar lade fram kritik mot riksdagspartiernas ovilja att göra något åt den ohållbara situation som råder inom vården. Han sammanfattade det kort på detta sätt:
– Jag har träffat representanter från alla partier och jag kan säga att inga av dem tänker göra något.

Demonstrationen avslutades med att Stefan Berg, talade om att det inte räcker med att endast gå på en demonstration mot nedskärningar för att göra det bättre inom vården. Det behövs en fortsatt kamp och en satsning på att göra rörelsen ännu större.

Jimmy Lied

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: