Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | september 7, 2011

Hemlös efter att ha utförsäkrats

Hemlöshet är inte bara ett storstadsproblem, även om fokus och insatser ofta koncentreras till Stockholm, Göteborg eller Malmö. Även på mindre orter ökar utslagningen.

Bo Torgersen är 61 år och blev vräkt från sitt hem i Kinna i fe bruari 2011, efter att ha bott där sedan 1968. Kommunen kastade ut honom efter att han utför säkrats och sedan förlorat sitt aktivitetsstödjobb. Sedan dess har han levt av de matkuponger Socialförvaltningen sporadiskt och efter påtryckningar försett honom med.
Socialförvaltningen i Marks kommun har tidigare varit i blåsväder efter att man misskött omplaceringen av fosterbarn.
Även i Bos fall har man orsakat stora problem genom att vä gra samarbete. Förutom att man inte betalat ut försörjningsstöd har man också försökt erbjuda Bo boende på ett vandrarhem i Horred, det vill säga 2,5 mil ut anför samhället.
Vandrarhemmet skulle kosta kommunen 9 000 kronor i månaden och eftersom busskort inte ingår i försörjningsstödet skulle Bo inte kunna jobba. Situationen blir till ett moment 22, eftersom han inte skulle kunna få ut försörjningsstöd utan att vara tillgänglig för aktivitetsstödjobb.
Att Bo själv hittat en lägenhet inne i samhället vars hyra ligger på 4 500 kronor, gör det hela ännu orimligare.
För att komma till rätta med bostadslösheten måste fler lägenheter byggas.

Enligt Stockholms stads FoU-enhet finns det cirka 900 organisationer och 30 000 avlönade människor som hjälper de cirka 18 000 hemlösa i Sverige (siffror från 2010). Men välgörenhet och tillit till människors goda vilja är inte lösningen på problemen – för det krävs kamp och politiska krav.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) menar att en egen bostad är en rättighet för alla. RS säger: Bygg bort bostadsbristen och rusta upp 1960- och 70-talens miljonprogram på de boendes villkor. Allmännyttans bostadsbolag kan inte drivas som priva ta bostadsbolag med vinstintressen. Nej till marknadshyror och stoppa ombildningarna.
Nedskärningarna på sociala insatser som till exempel fält assistenter har gjort att fler och fler av de som blir utan hem hamnar i psykisk ohälsa och missbruk – vården måste rustas upp.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: