Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | maj 13, 2011

Vårddebatt i Skene och antirasism i Borås

I lördags deltog Rättvisepartiet Socialisterna i en debatt om vården i regionen, mot de övriga partierna. Det var under Våryran i Skene som representanter från de olika partierna möttes för att mäta sina argument mot varandra.

I skuggan av nedläggningen av akutmottagningen på Skene lasarett och de utannonserade nedskärningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg på 160 miljoner kronor var det svårare än vanligt för de etablerade partierna att göra reklam för sig. Inget nytt sades av vare sig Allianspartierna eller de rödgröna. En företrädare från LO fick ordet och kritiserade privatiseringen av vården och de skamliga lönelyft som senaste avtalsrörelsen gett. Detta besvarades av Stefan Berg, förstanamn på RS valsedel och ordförande för RS Göteborg:

– Det är bra att LO motsätter sig detta, men jag är själv medlem i Kommunal och dess ledning kritiserar inte längre privatiseringarna, och de har inte tagit strid mot de massiva nedskärningar som plågat regionen. Det är dags att LO säger adjö till S, som är ett av partierna som stått, och står för dessa attacker.

Under tiden som representanterna för S skruvade på sig berättade han om kampen mot högerpolitiken:

– Under högerpolitikens styre är alla möjligheter till vinst välkomna. För att stoppa förtrycket krävs radikal kamp, det krävs att fackföreningarna tas tillbaka av medlemmarna, att man knyter samman de nätverk av protesterande – allt från föräldrar i Göteborg och eleverna i Borås som reser sig mot skolnedskärningrna, till boende här i Skene som protesterar mot nedläggningen av akuten och omvandlingen av lasarettet.

Även den nya proteströrelsen Vårdreform var med på debatten. Arvin Yarollahi, läkare på ortopediavdelningen i Mölndal levererade svidande kritik mot politikerna och berättade om den verklighet som han, hans kollegor och patienterna tvingas leva i.

– Vi har kommit till en situation då vården är farligare än själva sjukdomen, sa han och fortsatte, den här proteströrelsen sträcker sig från Norrbotten till Skåne, vi är fler och fler som fått nog och äntligen satt ner foten.

Från Skene begav sig sedan RS till Borås där man slog upp ett valtält på Stora torget för att prata med boråsare på väg till Stadparken. Eftersom Sverigedemokraternas valstuga var bemannad fokuserade RS medlemmar på den antirasistiska kampen och många stannade upp för att diskutera antirasism och kamp mot högerpolitik med de RS-are som ställt upp runt om SD:s valstuga. Rasisterna blev märkbart provocerade av antirasisternas närvaro och hävde ur sig förolämpningar innan man ringde polisen. Under tiden så deltog flera ungdomar och delade ut RS valsedlar över hela torget till förbipasserande samtidigt som man uppmanade flera att delta i kampen mot rasismen. Polisen anlände till torget men gav sig snart av igen då man inte kunde hitta något svepskäl till att avhysa antirasisterna, och snart packade rasisterna ihop sitt material och gav sig av.

Den samlade vänsterns avsaknad av ett offensivt antirasistiskt arbete i Borås är uppenbart om man jämför med situationen i Göteborg där SD möts av protester vart än de visar sig. Att SD skulle ha en permanent valstuga i Göteborg utan protester. En valstuga för SD i Göteborg är otänkbart, både för rasisterna – som vet hur oönskade de är – och för antirasisterna som aldrig skulle tillåta det utan stora protester.

Att etablera RS i Borås är nödvändigt och en ny partiförening kommer arbeta för att ena nedskärningsdrabbade grupper i en enad front mot högerpolitik och rasism.

RS Mark

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: