Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | februari 5, 2011

RS Mark i solidaritet med Egypten och Tunisien

Flera medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna i Mark deltog i den solidaritetsdemonstration som RS Göteborg organiserade.

Igår lördag 5 februari samlades över 500 personer på Gustav Adolfs torg i Göteborg i solidaritet med revolutionerna i Tunisien och Egypten. Demonstrationen var på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna som bjöd in andra organisationer att delta. 10 partier och föreningar talade sedan på demonstrationen.

Det var lika mycket en solidaritetsmanifestation för Tunisien och Egypten som en protest mot svensk vapenindustri som fortfarande förser de diktatoriska regimerna med vapen. En rad olika organisationer hade hörsammat uppmaningen till demonstrationen och deltog med fanor, plakat och banderoller.

Första talare var Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna.

– Tidigare darrade folket för diktaturerna, men idag är det diktaturerna som darrar för folket, konstaterade han.

Osama från Egyptiska föreningen talade om Mubaraks tid vid makten och vad det inneburit för befolkningen. Han menade också att nästa steg borde vara att de massiva demonstrationerna inte skulle nöja sig med att ockupera frihetstorget utan marschera mot parlamentet för att fälla Mubarak.

Susan Saberi från Irans arbetarkommunistiska parti pekade på vilken inspiration som revolutionerna ger till befolkningen i mellanöster.

Efter fem tal på Gustav Adolfs torg ställer demonstrationen upp för att tåga mot Järntorget. ”Tunisien, Egypten och snart hela världen”, ”Mubarak mördare, Carl Bildt hycklare”, ”Inga vapen till krig och diktatur” skanderade slagorden.

När demonstrationen närmar sig Järntorget blockerar polisen ljudbilens väg med flera fordon samtidigt som de leder in demonstrationen på en tom sidogata. Polisen ändrar demonstrationsvägen till tomma gator och separerar demonstrationen från ljudbilen, det råder ingen tvekan om att detta var ett sätt att visa att de kunde sätta dagordningen. Trots detta syntes demonstrationen för de flesta mellan Gustav Adolfs torg och Järntorget.

På Järntorget talade representanter från Sveriges Kommunistiska Parti, Irans arbetarkommunistiska parti – Hekmatisterna, Women Liberation och Egyptiska föreningen.

Rättvisepartiet Socialisterna kommer fortsätta ge stöd till revolutionerna i Tunisien och Egypten. Vi protesterar mot svensk vapenexport till diktaturerna och stödjer de fattiga och arbetarnas revolution. RS pekar också på att för att lösa problemen som höjda matpriser, arbetslöshet och utsugning så måste revolutionen bli socialistisk.

Henrik Nygren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: