Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | november 9, 2010

Stoppa utvisningar till Irak

Hameed Al-Obaidi som Offensiv uppmärksammat tidigare är nu släppt från förvar efter EU domstolens uppmaning till Sverige att inte tvångsutvisa irakier som sökt inhibition. EU domstolen skriver i ett brev till den svenska regeringen att alla tvångsavvisade irakier som begär så kallad inhibition, alltså att avvisningen ställs in, ska få stanna i landet. Men väldigt få irakier känner till brevet och samtidigt planeras fortsatta massavvisningar från Sverige.

Det är flera EU-länder som fått brevet från Europadomstolen som meddelar att alla irakier som överklagar sina utvisningsbeslut kommer att få inhibition. Detta betyder att utvisningen tillfälligt stoppas till dess att domstolen utrett om det går att skicka tillbaka irakier utan att deras mänskliga rättigheter kränks.

För Hameed innebar detta att han släpptes från polisens förvar. Turerna för Hameed har varit många och svåra. Hameed vägrade att bli SÄPO:s spion och samarbeta med Migrationsverket mot andra flyktingar. Straffet blev utvisning, men nu kan Europadomstolens beslut ändra på detta.

– Hameed har varit helt rättslös från den dag han vägrade samarbeta med svensk säkerhetspolis, säger Signe Engström medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå och Hameeds ombud.

Hösten 2008 kallades Hameed till ett möte med Säpo. Vad han trodde var ett möte om hans asylärende hade en helt annan utgångspunkt. Säkerhetspolisen ville ha en irakier som kunde arbeta för dem, hålla koll på andra irakier, översätta vad de talar om i moskén och vilka som överförde pengar och vart. Hameed vägrade och det tog inte lång tid innan han fick sitt första avslag. Hameed överklagade beslutet till migrationsdomstolen. Men fick inget annat svar än att det hela skulle behandlas inom sex månader.

Men Hameed fick inget svar om sin överklagan. Han kontaktade Migrationsverket men fick samma svar fram till i februari 2010. Då fick han besked att hans ansökan avslogs redan den 16 december 2009, och att det nu var för sent att överklaga.

Hameeds beskriver det hela som skenrättegång,

”Mitt asylärende här i Sverige är avslutat och jag har inte ens sett en rättssal. De ska utvisa mig utan rättegång och utan pass” säger Hameed i en intervju med Ingen människa är illegal.

-I den svenska statens ögon är ett människoliv inget värt, säger Signe.

– När det uppdagades att han deltagit med Asylrörelsen i protester i Boden och kontaktat media försökte de skynda på utvisningen och isolera honom från Asylrörelsen som han hunnit arbetade nära med. De gjorde det också omöjligt för honom att överklaga. De är livrädda att hans historia ska komma ut, säger Signe

Fram till i veckan satt Hameed Al-Obaidi inlåst på Flens förvarsenhet efter sex dygns isolering på Kronobergshäktet i Stockholm där han inte fick duscha utan handfängsel och ständigt någon som följa med på toa. Hameed säger också att han utsattes för ständig rasism från personalen.

Det är för att försvåra för Asylrörelsen att hjälpa honom och för att isolera honom från kontakt med omvärlden som polis och Migratinsverket flyttat omkring honom de senaste veckorna mellan olika isoleringsceller, häkten och låsta förvar runt om i landet.

Hameeds resa började med att han hämtades från Bodens flyktingförvar för att låsas in på polisstationen. När asylrörelsen protesterade, däribland Rättvisepartiet Socialisterna och ingen människa är illegal förflyttades han till Gävle sedan till Sundsvall vidare till Luleå, Stockholm och sedan Flen.

Hameed har varit i Sverige sedan oktober 2007. Han har sökt asyl för sin politiska aktivitet där han kritiserat USA:s krig och ockupation.

Hade det inte varit för Hameeds högljudda protester hade han idag redan varit utvisad. Han blev inlåst på Kronobergshäktet, den 15 juli, innan det hade svenska myndigheter med våld försökt att tvångsutvisa honom. Polis tvingade honom på ett plan till Bagdad. Men Hameeds högljudda protest fick personalens uppmärksamhet och han meddelade kaptenen om att han riskerade livet om han utvisades, kaptenen vägrade flyga planet med Hameeds ombord och polisen tvingades föra honom ur planer.

Den svenska statens rasistiska karraktär avslöjas tydligt i Hameeds fall. Man kan berättigat fråga sig hur hans asylärende sett ut om han tackat ja att agera spion åt svensk säkerhetspolis.

Rättvisepartiet Socialisterna har tagit upp Hameeds fall runt om i landet i Asylrörelsen i Norrbotten, Västsverige och Stockholm och med Irakiska Asylkommiteen i Malmö. Vi kräver att utvisningsbeslutet hävs. I väntan på detta vinner man nu tid efter EU-domstolens brev.

Många irakier som RS varit i kontakt med har av sina advokater fått höra att det inte spelar någon roll att överklaga till Europadomstolen. Detta stämmer inte längre och Offensiv uppmanar nu Asylrörelsen att sprida att man ska överklaga och att ständigt ha brevet från EU domstolen och en kopia på överklagan med sig för att vid behov kunna visa upp.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: