Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | oktober 25, 2010

Lasarettsuppror i Mark

Nu krävs ett vårduppror mot nedskärningar i Mark. Personal och brukare har redan tagit initiativet, nu måste facken ge sitt stöd. 

Det är lätt att låta sig luras av regionpolitikerna och sjukhusledningens reklam i media för det nya SÄS i Skene.

Men vi är många som blir drabbade av omorganissationen och nedläggningen av akuten och vägrar stillasittande se på när nedmonteringen av vården sker på vår bekostnad.
Skene lassaret var tidigare ett väl fungerand akutsjukhus med väl inarbetade arbetslag och rutiner. Men konsekvenserna av nedskärningarna har varit enorma. 
De stora försämmringarna ledde till att fem läkare har slutat, på grund av att de tyckte situationen var ohållbar. Två allmänläkar, en diabetesläkare och två kardiologer. Detta var inte förhandlingsbart då ledningen i Borås och regionpolitikerna helt enkelt inte lyssnade på vad de hade att säga om situationen.
En annan allvarlig konsekvens av nedskärningarna är att de allra sjukaste patienterna får åka ambulans fram och tillbaka mellan Skene och Borås och sedan tillbaka till Skene igen. Anledningen är att patienter som behöver hjärtövervakning inte kan få det längre i Skene, så om en komplikation som anses svårbedömlig uppstår måste patienten åka in med ambulans till Borås för att övervakas. Först kommer patienten till akuten, sedan om det är nödvändigt upp till en avdelning och när läget har stabiliserats får patienten åka tillbaka till Skene igen. Detta innebär mycket väntan och oro för patienten, och många önödiga transporter när allt egentligen skulle kunna tas omhand i Skene om det inte vore för nedskärningarna.
Även prover och blod måste transporteras vid flertal tillfällen då labb bara är öppet vardagar dagtid.
Detta har resulterat i att ankomstiderna för ambulans vid 112 situationer har mer än fördubblats, vilket definetivt orsakar livsfara.
De stora förlorarna är medborgarna i Marks kommun med omnejd.
Men självklart också de anställda i Borås som redan går på knäna av den ökade arbetstyngden och stressen. Köerna på akuten är mycket långa och personalen mår dåligt över att de inte hinner med patienterna. 

Skene lasarett är ingen konkurerande akutenhet, utan skulle kunna fortsätta fungera utmärkt som en avlastning till Borås.

Tyvärr har vi ännu inte kunnat påverka varesiga politiker eller sjukhusledningen om detta, trots stora demonstrationer med 1000 deltagare och påtryckningar genom insändare och namninsamlingar. 
Därför har vi nu startat Lasarettsgruppen där vi samlat en hel del människor som är beredda att delta i kampanjen. Både anställa vid SÄS Borås och SÄS Skenekene deltar. Rättvisepartet Socialisterna deltar som enda parti i gruppen och har gjort så sedan start. 
Vi kräver en folkomröstning i komunen om ett fristående Skene lassarett i offentlig regi med akutintag för medicin patienter hjärtsjuka och stroke drabbade. Vi kräver upprustning av vården.
För att det ska vara möjligt med en folkomröstning krävs 1300 namnunderskrifter från kommuninnevånarna innan frågan kan tas upp. 
Därför kommer vi att befinna oss ute i komunen och samla in dessa namn och även planera för fler stora protester för att ytteligare sätta press på politikerna. 

Sara Ehrnlund Boss 
En av initiativtagarna till Lassarettsgruppen och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Mark

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: