Skrivet av: Rättvisepartiet Socialisterna i Mark | september 28, 2010

Dags för motstånd

Högeralliansens valseger tillsammans med Sverigedemokraternas inval i riksdagen och tv-sofforna har sänt en iskall kår av oro genom landet, och kanske allra mest genom Sveriges invandrartäta förorter.
Desto viktigare bevis för att solidariteten lever bland dagens unga var de spontana demonstrationer som på bara några timmar samlades genom Facebook och sms efter valet i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därmed har också början till ett svar getts om vad som måste göras nu.
Valresultatet är en fruktansvärd konsekvens av en politik där såväl S som hela den rödgröna oppositionen anpassat sig så långt efter dagens nyliberala spelregler och frieri till vad man tror att storstädernas medel-klass gillar att man förlorat fotfästet bland sina tidigare kärnväljare.
Det handlar inte bara om främlingsfientlighet, utan också om ett missriktat socialt missnöje i en tid av massarbetslöshet och sänkt medvetenhet utan någon enande klasskamp underifrån eller ens någon reformistisk facklig eller politisk skolning.
När krubban är tom bits hästarna. Och vad vi nu bevittnar är hur skikt av de minst medvetna låtit sig luras att sparka nedåt av den kapitalistiska krisens och klassamhällets rasistiska kloakråttor – till att ställa arbetslösa mot arbetslösa, bostadslösa mot bostadslösa, sjuka mot sjuka o s v. Det­ta i en tid då uppgiften är att enas i gemensam kamp mot de makthavare som trampar på oss.

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta när LO:s ordförande Wan­ja Lundby Wedin tror att alltför många LO-medlemmar, särskilt unga män, röstat på SD för att ”man inte hittade något alternativ när inte Socialdemokraterna stod själva”. Eller när hon ser en förklaring i att Moderaterna skulle ha lagt beslag på arbetarrörelsens frågor genom att ”de kallar sig arbetarparti och har plockat upp vår historia”.
Om så väl vore. Sanningen är att det är de rödgröna som har underkastat sig såväl Anders Borgs enor- ma skattesänkningar för de rika som deras privatiseringar och budgetreg­ler. Därmed har också trovärdigheten undergrävts för alla löften om skola, vård, omsorg och stora investeringar i en klimatomställning.
Trots stormar- na mot regering- en om a-kassan och sjukförsäkringen var det först i valets sista vecka som utförsäkringen alls togs upp, med en tydlig, men alltför sen effekt. Andra klassfrågor som a-kassan, bemanningsföretagen och de o-trygga anställ- ningarna togs inte alls upp.
Var fanns egentligen LO-facken?
Att bara 50,7 procent av LO:s medlemmar röstat S är ett lågvattenmärke. Därmed bekräftas att den långa marschen av förborgerligande klippt lojaliteten mellan S och dess tidigare väljarbas. När Vänsterpartiet valde att sikta på ministerposter sålde även de möjligheten att kanalisera missnöjet. Att som Ohly på valnatten börja tala om behovet av utomparlamentarisk kamp kändes som ”alltför sent ska syndaren vakna”.
Hade LO bara lyft ett lillfinger för a-kassan och sjukförsäkringen så hade en valseger varit given, men enligt Wanja Lundby Wedin är manifestationer på gatorna främmande för de svenska facken.

Därför är det underifrån som motståndet måste börja, och som vi fick en försmak av den 20 september. Ett allvarligt försök görs nu att mobilisera till stora demonstrationer mot högerpolitiken och rasismen redan när den nya riksdagen samlas den 4 oktober.
De proteströrelser som tidigare samlades bakom Septemberalliansen och Jobbupproret har nu en chans att nå nya ungdomar och arbetare, inte minst i förorterna. Dessa rörelser måste sedan vändas till en kamp för att mobilisera facken underifrån mot nya dråpslag från högerregeringen och dess rasistiska drängar.
Parallellt med detta måste äntligen en diskussion inledas underifrån om behovet av ett bredare politiskt alternativ för en ny och kämpande socia­listisk arbetar- och förortsrörelse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: